Mycket möjligt är att Fröken Amanda lyckats bidra med en av årets roligaste kommentarer. Häromdagen hade hon gjort nummer två på toaletten. Mäkta stolt över sin prestation for hon omkring i huset och tjoade “Jag gjort jättestora bajsen! Ska vi ta bild?”. Kan säga att det inte blev något förevigande av det hela, det var inte ens i närheten av lockande att plocka fram kameran.
torsdag 31 december 2009
onsdag 30 december 2009
Dr Död
Ibland funderar jag över om jag kanske inte trots allt avlivat fler djur än jag botat. Till stor del beror det nog på att jag trivs på akuten och där kommer det ofta in en hel del avlivningar. Jag antar att det är för jobbigt och bisarrt för många att boka en tid för avlivning av sitt djur. “Tisdag den 14:e klockan 16:20 ska Skrållan få sluta sina dagar” känns nog väl surrealistiskt kanske. Lättare blir det att bara en vacker dag fatta det där enormt tunga beslutet och åka till veterinären för sista gången med sin bästa vän. Och förhållandevis ofta så träffar de på mig i denna situation. Kan tyckas som en rätt trist och tung uppgift att avliva ett djur. Många veterinärer tycker nog också att de är lite väl överkvalificerade för att avliva djur. Det kan väl en djursjukvårdare göra? Men faktum är att det är få uppgifter som är viktigare som veterinär än att utföra en avlivning på ett för djurets ägare bra sätt. De ska kunna lämna djursjukhuset och känna att det blev en fin sista stund och att de blivit bemötta med empati och förståelse. Att vi lyssnat till dem och att de blivit sedda. Detta kan låta hemskt, men för djuret är det faktiskt inte lika viktigt. De förstår inte, de sörjer inte. Visst är många säkert osäkra och rädda liksom alltid då de ska till veterinären, men det är många gånger jobbigare för djurets ägare än för djuret. Djurets ägare lider mer av att hunden är rädd än hunden själv.
På sista tiden har det varit en ovanligt stor anhopning av avlivningar kring mig. Men jag ska inte klaga. Jag ska inte säga att det är en rolig del i mitt jobb, men det är en viktig del. Det skänker mig enormt mycket att få hjälpa människor i dessa svåra stunder. Det är en utmaning att läsa av personen jag har framför mig. Ska vi skoja lite in i det sista? Uppskattar personen en klapp på axeln? Behöver de höra att de fattat rätt beslut både en och två och tre gånger? Eller ska jag kanske bara vara tyst? Ska vi tända ljus? Lägga fram en extra fin filt? Eller ska vi hålla oss så sakliga som det bara är möjligt? Ett svårt jobb, men jag hoppas och tror att jag börjar bli ganska bra på detta. Det finns faktiskt få brev som man blir så glad över som brev från djurägare som tackar för ett fint bemötande i samband med en avlivning.
Nu till en lite rolig historia kring det här med avlivningar. För några veckor sedan arbetade jag en söndag och liksom alltid började avlivningarna strömma till. Men denna dag var det värre än värst. När dagen var slut hade jag avlivat 11 (!) patienter. Av de första sju patienterna så var det nog bara en som lämnade djursjukhuset. I väntrummet satt en ung tjej och väntade med sin lilla hund som skurit upp tassen. Hon fick vänta flera timmar eftersom vi ogärna vill låta avlivningarna vänta. Då det väl var hennes tur så kunde jag snabbt konstatera att såret på tassen behövde sys. Jag meddelade matte detta och att jag kunde ta med mig hunden upp till operationsavdelningen direkt. Tårarna började rinna nedför tjejens kinder och det tog nästan en timme för henne att besluta sig för att låta söva sin hund. Hon var livrädd för att den inte skulle vakna ur narkosen. När jag lite senare pratade med receptionisten berättade hon att den unga tjejen suttit i väntrummet och mött alla de gråtande ägare som precis avlivat sina djur. Till slut grät hon själv så fort någon ledsen ägare kom ut i väntrummet. När hon sedan fick träffa mig så var det kanske inte så konstigt att hon var aningens tveksam till att låta just mig hantera hennes hund…
Jag kan tillägga att den lilla hunden somnade så fint, fick sin tass ihopsydd och vaknade som planerat ur narkosen.
söndag 27 december 2009
För sent
En kvinna kommer in med sin alldeles för gamla katt till djursjukhuset. Katten har magrat till en skugga av sitt forna jag. Den är skinn och ben och orkar inte längre stå upp. Andhämtningen är mycket ytlig, katten kippar efter luft. Ägaren har beslutat sig för att det är dax att låta katten sluta sina dagar. Hon har ett par önskemål för sin katt så här alldeles på slutet.
“Gör det här värdigt nu”. För sent.
“Man vill ju inte att hon ska behöva lida”. För sent.
Att ens diskutera värdighet kring en injektion då man har ett så kraftigt avmagrat djur framför sig känns osmakligt. Och lidande, vad är det? Att få ett nålstick? Eller kanske att de senaste veckorna ha kämpat för att ens överleva en endaste sekund till? Jag vet ju i alla fall vad jag tycker.
lördag 26 december 2009
Julen i bilder
Arla morgonstund, morgontrött Felice
Amandas julstrumpa, inte att förväxlas med någon annans
Granen står så grön och grann i stugan, världens finaste Disneygran
Med världens sötaste prydnader!
Sötaste tjejerna kollar lite på julklappsfilmen “Happy Feet”
Finaste julblommorna från pappa
En liten påminnelse om varför vi firar denna högtid står placerad på vårt bord
Hundrace i trädgården efter vinterpromenad
Julbad med skum
Kalle Anka och hans vänner 15:00
Lilltåa, tåtilla, tillerosa, kroknosa och stortuppen upp i vädret- Felices favoritramsa
Dax att ställa ut lite mat till tomten och renarna
Amanda har försvunnit i julklappssäcken, bara liten fot som sticker ut
Julfirande hos mormor
Annandag och testkörning av julklappsgungelefanten
Från oss alla till Er alla- EN RIKTIGT GOD FORTSÄTTNING PÅ JULEN OCH ETT GOTT NYTT ÅR!