fredag 3 juni 2011

Frågor och svar

Här hemma praktiserar vi “Tusen frågor” dagarna i ända. Jag har nog aldrig stött på en mer frågvis person än Amanda. Hela hennes liv är ett enda stort “Varför?” för tillfället. Och hon frågar om precis ALLT. “Varför har vi hundar?”, “Varför har de en svart grind?”, “Varför ska du åka och jobba?”, “Varför bor vi här?”, “Varför heter hon Anna?”, “Varför äter vi korv?” etc etc. Det är MYCKET svårt att drista sig till att svara seriöst på alla dessa frågor. Det brukar börja bra men efter den tjugonde “Varför?”- frågan så tröttnar jag och då kommer mindre pedagogiska svar ur min mun, såsom “För att Du ska ha något att fråga om” osv.

Jag vet att det är normalt att barn ställer frågor och att det är en del av utvecklingen. Jag vet också att de måste få svar på sina frågor för att fortsätta utvecklas. Men det är förbaskat jobbigt att ha ett ringande “Varför?” i öronen hela dagarna. Amanda skulle lätt match få jobb på Toyota vilken dag som helst. Ni vet väl att de har som policy att ställa frågan “Varför?” fem gånger? Amanda skulle utklassa dem på nolltid.

Det är inte bara vi som tycker att Amanda är extremt frågvis, hon har varit hos Tilda en del i helgen och lekt och där hade man visst också reagerat på vår frågvisa lilla ögonsten. Och då har man ju lite att jämför med eftersom Tilda bara är något år äldre än Amanda.

På senare tid har jag lagt mig till med att besvara några av Amandas frågor med “Därför”, men se det gillas inte. Då drar hon ihop munnen till ett litet russin och säger surt “Därför är ingen chans!”. Jag tror att det hon egentligen menar är det som vi sa då vi var små: “Därför är inget svar”, men hon har missuppfattat det lite.

Förutom alla “Varför?”-frågor så är hon också extremt tjatig då vi ska åka någonstans eller göra något speciellt hemma. Även här har hon hittat på en egen liten bakvänd fråga som låter så här “När innan vi ska åka?”. Jag har försökt förklara för henne att man inte kan säga så, att det heter “NÄR ska vi åka?”, varken mer eller mindre. Men det funkar inte (i skrivande stund kommer hon in i köket och säger “Mamma, när innan du kommer?”).

Så om det är någon som behöver låna en liten unge som kan förhöra Er på ett ämnesområde så har vi en till låns Ler

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

“Varför då?”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar