måndag 4 januari 2010

Sammanfattning

Klockorna har slutat ringa. Ett gammalt år har lagts till handlingarna och vi har precis öppnat boken “2010- ett fantastiskt år” och läser de första raderna. Det är brukligt att göra en sammanfattning av året som gått, att summera de viktigaste händelserna och reflektera över det som varit. Eftersom i princip varenda TV kanal och tidning har summerat 2009 utifrån ett världsligt perspektiv så nöjer jag mig med att summera detta 00-talets sista år från mitt lilla hörn av världen.

*Januari

I början av månaden ändrades min ålder från 30 till 31, att lära sig skriva en etta istället för en nolla var inte lätt. Plötsligt var jag ett år äldre och närmare 40 än någonsin förr, smått desperat letade jag en “Tillbaka till ungdomen”- dörr.

I övrigt gick vi i väntans tider, undrade om det skulle bli ett januari eller februari barn men det skulle väl som vanligt visa sig vad det lider.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

* Februari

Månaden fick en underbar start, då vår älskade Felice anlände med en hiskelig fart. Knappt hade vi hunnit bilen vid sjukhuset parkera innan vi i vår familj plötsligt var flera! Världens finaste lilla bebis fick följa med oss hem dagen därpå, att vi haft sådan tur var närmast omöjligt att förstå.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

* Mars

En sen fredagskväll fick mitt hjärta fnatt, jag åkte till Närakuten alldeles trött och matt. Doktorn lyssnade och tog ett EKG, det såg helt galet ut det kunde till och med jag se. En timme senare var jag inlastad i en ambulans, jag hoppades och bad om en andra chans. Det visade sig inte vara ett livshotande fel och jag fick åka hem ett dygn senare alldeles hel!

Det blev en massa undersökningar förstås av ena eller andra slaget, bland annat fick jag se ut som en självmordsbombare och det hade ju kunnat orsaka värsta pådraget.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

* April

Påsken kom med påskpynt och ris, och vi hade det så trevligt på alla sätt och vis. Seans bror och sambo från främmande land kom och hälsade på och skakade hand. Vi promenerade i solen och käkade glass, och proppade i oss påskamat i stora lass.

I mitten av månaden var vi bjudna på 40-års kalas, men detta visade sig förstås vara ett helt annat knas. Patrik och Marina lyckades lura ett stort antal gäster, de ämnade nämligen gifta sig denna dag och det blev en hel del förvånade gester.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Amanda vår trollunge fyllde den 21:a två år och plötsligt hade ungen fått riktigt långt hår! På födelsedagen bakades pizza och öppnades paket på löpande band, bland annat fick hon lite saker som kunde användas i sand. Till kvällen invigdes presenten från pappa och mamma, hon skulle få sova i egen säng i sitt nya rum alldeles med detsamma. Lite oroliga var vi för hur detta skulle gå, kunde hon klara att sova alldeles ensam i en vrå? Jodå, det gick ju som en dans, men fram emot morgonkvisten var det bra att hennes gamla säng i vårt rum fanns.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

* Maj

Månadens första dag blev ett minne för livet, att Sean skulle ställa till det så här på helgdagen var ju förstås givet. Han ville för en gångs skull kunna lyxa och bad att få köpa sig en alldeles ny klyvyxa. Jag anade oro från första sekund, men ville inte låta som en tjatig gammal hund. Alltså gav jag med mig och lät honom köpa ett föremål med egg så vass och gick sedan och gömde mig på dass. Knappt hade jag hunnit tvätta mina händer med tvål innan det från hallen hördes ett öronbedövande vrål.

Resten av månaden spenderades med att åka skytteltrafik mellan hemmet och SÖS, världsbäst blev jag på att packa ungar och bil med ett jädra ös.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Detta var även månaden då vi huset skulle fixa, en dräneringsgubbe och hans gäng skulle gräva, flytta stenar och trixa. Som vanligt när det gäller detta hus så stötte de snabbt på patrull, det gick så långt att dräneringsgubben ramlade omkull. Upp ur leran kravlade han lite sur och trött, fast mest var han nog grinig för att allting blev så blött. Det tog visst lite längre tid än förutspådda 14 dagar, efter sex veckor stod maskinerna fortfarande kvar och vi anade oråd i våra magar. Nu gick allt faktiskt bra till slut och trädgården är idag vackrare än förut.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

* Juni

Dax att döpa vår yngsta skatt, men efter ett samtal med prällen var jag alldeles matt. Var denna människa riktigt klok? var frågan jag ställde mig då hon läste Fader Vår innantill i kristendomens viktigaste bok. Hur som helst fick Felice sitt namn till slut, och vi alla kunde pusta ut.

juni

Strax innan Midsommar förstod jag att något var galet bland mina tänder och min enda tröst visade sig bli att jag hade pengar på kontot och en tandläkare med vana händer. Trots detta fick jag spendera många timmar i den höj- och sänkbara stolen och i skrivandets stund har jag fortfarande ett planerat besök kvar innan jag med friska tänder kan le mot solen.

* Juli

Juli månad gick i kärlekens tecken, då kompis Annika sade jag till sin Fredrik med en rosett på häcken. Bröllopsfesten gick inte av för hackor och här serverades minsann inga simpla förrättsmackor. Kvällen var varm och timmen blev sen, vi gratulerar våra vänner till ett så moget beslut och hoppas att Ni för all framtid övervakas av kärleksfen!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Min älskade morfar var allvarligt sjuk, det var tydligen något mycket allvarligt fel i hans buk. Vi alla begav oss norrut för att träffa vår hjälte, det var underbart att träffa honom igen och något inom mig smälte. Jag trodde nog att jag skulle hinna träffa honom igen, men detta visade sig senare vara mitt sista möte med världens bäste vän.

* Augusti

Högsommarvärmen uteblev till allra största del, men vi firade semester tillsammans och det var inte fel. På Fårö hade vi lånat ett litet hus och vi promenerade på stranden till vågornas sus. Vi bevittnade solnedgången över havet och log, men detta var också veckan då min älskade morfar dog… Livet hade plötsligt tagit en vändning som kändes så fel, jag var som en pjäs i ett obegripligt spel.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Den sista helgen i månaden åkte vi till Oxelösund för en träff med Björns hela släkt, solen sken från en klarblå himmel och vinden delade med sig av en frisk fläkt. Vi solade, umgicks och lekte på stranden, Amanda färgade sig blå och grävde i sanden.

* September

I början av månaden var vi i Östersund åter en gång, nu för att ta farväl av morfar under musik och sång. Musikerna spelade så underbart, men hur tar man farväl av någon när det känns som om man inte hunnit umgås klart..?

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Resten av månaden jobbade jag extra som en slav, men det fanns förstås lite tid till att också koppla av. Vi åt kräftor hos Maggan, Daniel och Max, jag tyckte ju att det för Sean att ta del av svenska traditioner var dax.

* Oktober

Vi åkte ner till Magnus, Kristina och djuren, men förstås så drabbades jag av sanslösa oturen. Fredagkväll vid ankomst hade jag redan hög feber och världens frossa, därefter bar det enbart utför och jag lyckades en del av helgens planer krossa. Vi kom i alla fall iväg till en älgpark i regnet, och tittade på älgar som spatserade i hägnet. Parkens ägare var otrevlig som få och det var väldans nära att Patrik honom tänkte klå. Vi lämnade stället med löftet att där aldrig mer sätta vår fot, observera att detta var ett löfte och inget hot.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Den 31/10 var det Alla helgons dag och på eftermiddagen begav vi oss till Skogskyrkogården, mamma, Amanda och jag. Vi promenerade i mörkret och tittade på alla ljus som så vackert brann, vi tände även ett för att minnas morfar- tidernas häftigaste man.

* November

November kom och våldgästade mig trots att jag inte hade godkänt det, jag avskyr denna månad- det är ingen hemlighet. Jag drabbades åter av feber och svullen hals, tänkte att det säkert var svininfluensa men det var det inte alls. Halsflussen från oktober vara tillbaka igen, kan inte direkt säga att det var en välkommen vän.

Lite ljus i mörkret blev det dock i månadens mitt, då Linda och Mattias blev man och hustru inför Gud och församlingen- vilken hit! Festen bjöd på en massa roliga kommentarer, läs i blogginlägg från November alternativt i framtiden då Mattias ger ut sina memoarer.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

* December

Julens månad anlände och med den strax en massa snö, som vanligt i östra Svealand så förväntade vi oss ganska snabbt tö. Men döm om vår förvåning då snön beslutade sig att stanna kvar och vi fick fira en vit jul precis som i gamla da’r. Pepparkakor, lussebullar, glögg och lite vin, julen blev en stillsam högtid och faktiskt riktigt fin.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Jag fick öppna en väldig massa klappar i papper med tomtar på, jag hade inte kunnat räkna ut innan vad jag skulle få. Då alla presenter låg på bordet vid kvällens slut, kunde jag konstatera att jag för sista gången kört in i sta’n för att sedan inte hitta ut. Min käre far hade givit oss en GPS, så nu kan även jag se ut som ett sant kartläsaress! Det är märkligt att jag körde in i 00-talet i en bil som var närmast veteran och ut ur detsamma med en som nästan hittar själv ut ur sta’n. Då det är dax att växla blinkar det en pil upp eller ner, dessutom talar nu en röst om när jag om 800 meter ska svänga lite mer.

Juldagen spenderades hemma hos världens bästa mor, vi åt en massa julamat och vi drack tomtedricka liten som stor. Jag fick en generös gåva av min mamma, så nu gäller det att tänka ut vad jag ska göra med densamma. Kanske blir det ett växthus på min tomt lagom till maj, dock gäller det att övertala Sean som vaktar trädgården som en haj.

Det nya året ringdes in till fyrverkeriers ljud och ljus, vår lilla familj firade traditionsenligt kvällen i pyjamas inne i vårt varma hus.

nyar

Vi önskar nu ett gott nytt år till alla som vi känner, och hoppas att vi alla får ett fantastiskt 2010- främlingar såväl som vänner!

1 kommentar:

  1. Oj, vilken vacker sammanfattning! GOTT NYTT ÅR på er själv, kära vänner!

    SvaraRadera