tisdag 5 april 2011

Mammor och daddor

Amanda har börjat att föra en del intressanta resonemang den senaste tiden. Det märks att hon verkligen funderar över hur saker hänger ihop och hur det kan komma sig att saker förhåller sig på ett visst sätt. Det är rätt gulligt att se hur det riktigt snurrar i huvudet på henne av all information som strömmar in och hur hon tänker så att det knakar. Sedan ska hon ju också formulera det hela till någon form av mening som ska komma ut ur munnen med åtminstone viss logik. Det senaste brukar det dock brista lite i och inte helt sällan har vi inte en aning om vad det är hon försöker säga vilket förstås gör lilla damen fruktansvärt ilsk och tvär. Det kan man ju också förstå, för hur irriterande är det inte att veta precis vad man menar och försöker förklara medan mottagaren av informationen ser ut som ett levande frågetecken. Då är det lätt att dumförklara sin omgivning vilket hon också gör med jämna mellanrum.

Ibland får hon dock till riktiga fullträffar och en av mina favoriter är då hon resonerar om mammor och daddor. Vi hade en diskussion om hushållsarbete (mat, bakning, disk etc.) och jag sa något i stil med att man måste vara vuxen för att kunna göra alla sådana saker. Amanda tänkte en millisekund innan hon ställde en mycket berättigad fråga: “Men varför gör inte dadda det då?”. *skrattar*

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA Världsbäst!

Det är också så fascinerande att fundera över vad som rör sig i huvudet på våra små samt hur de associerar saker med varandra. Rätt som det är så börjar de prata om en händelse som för oss andra inte alls passar in i sammanhanget, men för dem måste det ju ha varit något som fick dem att tänka på just den händelsen. Det kan till exempel vara så att vi sitter hemma och äter middag och så plötsligt säger Amanda: “Kommer du ihåg när jag och mormor gick till Coop, då tappade jag bollen”. Hur i hela världen kom hon att tänka på det bland fiskpinnar och ris? Min kollega Josefine hävdar att det är så tomt i huvudet på små barn att meningar och händelser svävar omkring där inne och så plötsligt krockar de och kopplas ihop. Hon kanske har rätt.

1 kommentar: