onsdag 4 maj 2011

Djurens sjukdomsmönster

Efter varje arbetspass på djursjukhusets akutmottagning går jag hem med en än större förundran över att djuren alltid tycks insjukna enligt ett visst mönster. Vissa tillstånd har dock sin naturliga förklaring som till exempel att djuren blir ormbitna då det är varmt ute, får kennelhosta efter den stora Stockholmsutställningen i december, chokladförgiftar sig vid jul, äter grillspett som penetrerar magsäcken i juli, bajsar ut glitter lagom till nyår, faller ut från fönster och balkonger under sommarmånaderna, dricker etylenglykol i november, blir algförgiftade i augusti osv. Jag kan till och med köpa att vissa sjukdomar eller syndrom uppkommer vid vissa tidpunkter på dygnet. Till exempel så får hundarna magomvridning nattetid i 95 fall av 100, tikarna föder i större utsträckning sina valpar nattetid än på dagen (fast mina har inte läst den boken vilket jag är mycket tacksam för) och bitskador sker ju oftast under dygnets ljusa timmar eftersom flest människor är ute och går då. Så långt är allt OK och min logik är med på noterna. Men, så är det alla de där andra där det faktiskt inte finns någon logisk förklaring till mönstret. För hur kommer det sig egentligen att:

- djuren blir akut jättesjuka den 25:e varje månad?

- katter alltid akut behöver undersökas för sin aptitlöshet fredag eftermiddag?

- kl 22 är den tid som djuret plötsligt är så dåligt att ett akut besök på djursjukhuset är oundvikligt?

- om djuret nu undvikit att undersökas kl 22 så är det iltransport till akuten kl 04 istället?

- katten eller hunden väntar tills ägaren är djupt inne i Afrikas djungler innan den lägger sig platt på golvet och kräver att katt- eller hundvakten snarast uppsöker akuten, förstås utan kunskap om djurets tidigare sjukdomshistoria?

- gnagarna alltid slutar äta så fort specialistkliniken på Valhallavägen har stängt?

- djuren oftast blir sjuka i precis samma stund som ägarna kommer hem från jobbet och kliver innanför dörren?

- hundar alltid börjar halta och därmed bli ett föremål för akutmottagningen så snart ägaren har tid att lyfta blicken från sin i-phone?

- djuren aldrig blir sjuka under Melodifestivalen, närmaste timmarna kring tolvslaget på Nyår eller då Sverige spelar VM-fotboll?

De är bra luriga våra små djur…

pop_kaeru2_l

Bonusfråga 1: Hur kommer det sig att chihuahuaägare som konstant bär sina hundar överallt envisas med att låta dem åka rulltrappa på egen hand?

Bonusfråga 2: Sover Stockholmare aldrig? För hur är det annars möjligt att klockan 03:25 veta att hunden “inte riktigt är sig själv”?

2 kommentarer:

  1. haha!! fasen på måndag är det dax för mig att börja jobba igen! men längtar ännu mer nu! haha

    SvaraRadera
  2. Ha ha ha ha, underbart! Tack! =)

    SvaraRadera