tisdag 25 maj 2010

Nyckelpigor på postorder

För första gången sedan vi flyttade in i huset så lägger vi nu ner massor med tid och energi (och pengar…) på vår trädgård. I och med förra sommarens dränering så har det inte varit meningsfullt att plantera och fixa innan, allt skulle liksom förstöras i samband med grävningen. Men nu har jag storslagna planer för min framtida prunkande, väldoftande trädgård. Folk kommer att stanna och titta in över mitt nya staket (som levereras nästa vecka och som kostade en halv förmögenhet) och förundras över vilken underbar trädgård som kan skapas på dryga 800 kvadratmeter. Tjejerna kommer att leka kurragömma bland stenar och blommande buskar. I köket sprids doften av paj gjord på sommarens äpplen och frysen fylls av egenodlade hallon och vinbär.

Nåja, drömma går ju i alla fall. Verkligheten är den att jag inte kan ett dyft om trädgårdsskötsel eller odling. Jag har köpt på mig ett antal böcker i ämnet och läser på varenda lediga stund. Jag tar flertalet rundor runt trädgården om dagarna och inspekterar mina grödor. För ett par dagar sedan dök det upp små gröna insekter på det staket som delar trädgården i två delar. Inte så konstigt, tänkte jag. Det är snygg färg på staketet och de gröna små krypen verkade ju ha god smak. Dagen därpå var det lite fler gröna insekter men jag anade inte oråd då heller. Igår var det plötsligt total invasion av hela trädgården. De gröna insekterna är ÖVERALLT! På växter, träd, trädgårdsmöbler, trädäcket, altanen, husväggen, tjejernas rutschkana, staketet, ÖVERALLT! Jag fick panik och begav mig in för att hämta en blomspruta som jag fyllde med vatten och såpa. Jag sprayade sedan ner hela trädäcket och staketet och försökte dränka de små djävlarna med min lilla insektsbrygd. Hela trädgården fick sig sedan en omgång med iskallt vatten och som en sista del i anfallet så klämde jag ihjäl ett hundratal insekter med fingrarna. 20 minuter senare hade jag värmt upp mina iskalla fötter (som också hade fått smaka på insektsvapnet) och bytt till torra, såpfria kläder gick jag ut för att beskåda min triumf. Helt i onödan skulle det visa sig. Det kryllade redan av nya gröna, insekter. Istället för att gå till nytt anfall stängde jag dörren och låtsades som de inte fanns. Vad är detta för djävulskap? Är det vanliga bladlöss? De verkar i sådant fall tillhöra någon mutantart eftersom de kan tusenfaldigas inom loppet av ett par dagar. Kvällen spenderades framför Google för tips om bekämpningsmöjligheter. En sida rekommenderade att man skulle inskaffa predatorer som kunde äta upp lössen, till exempel nyckelpigor. Jag lyckades hitta EN enda nyckelpiga i min trädgård igår. Hoppas han är hungrig eftersom det finns gott om mat… Kanske kan man inhandla nyckelpigor på postorder? I sådant fall lägger jag in om en beställning på fyratusen nyckelpigor utan vingar (de ska ju liksom stanna i min trädgård och äta mina löss, grannen får köpa egna predatorer). Ett alternativ kanske vore att bjuda in till fest för artonhundra gråsparvar, dock tror jag att de föredrar Seans nyutlagda gräsfrön.

Om någon har ett tips mot dessa gröna små mutanter (annat än såpa och kallvatten, det verkar ju fungera sisådär) så mottages detta tacksamt. Gärna något som dödar dem alla i ett svep men som skonar barn och hundar. Tackar på förhand!

greenfly2 Min nya fiende

5 kommentarer:

  1. Är det samma bladlöss som de skriver om i tidningarna nu? Ang Roslagen?

    SvaraRadera
  2. ha ha ha förlåt att jag skrattar vännen men jag kund inte låta bli :-)
    Kan verkligen se dig framför mig när du dödar de små jävlarna :-)
    Hoppas du hittar något som tar död på de i alla fall och nej jag tror inte man kan köpa nyckelpigor på postorde...

    SvaraRadera
  3. kolla här:

    http://www.lindesro.se/

    SvaraRadera
  4. samma här...
    http://lottabloggen.blogspot.com/2010/05/loss.html

    SvaraRadera
  5. Tommy Andersson13 juni 2013 kl. 19:50

    Nikotin vatten(3-6 portionspåsar snus i 1L vatten) + såpa + t-röd + yes + bladlus-era, tvestjärtar, blomflugor och spindlar äter bladlöss(finns nog mer)
    Lycka till med bekämpningen/Tommy :)

    SvaraRadera