tisdag 10 november 2009

Oorganiserat kaos

Det här med vaccination mot svininfluensa har visat sig betydligt svårare än vi från början hade trott. För ett par veckor sedan läste vi i lokaltidningen att vi var välkomna att vaccinera oss på vår vårdcentral veckorna 45-47 ev längre, måndag-torsdag 14-19. Det lät ju bra. Så onsdag vecka 45 skulle vi sätta oss i bilen och åka iväg. Jag fick dock ett infall och gick in på deras hemsida och där kunde man läsa att vaccinationsmottagningen var stängd eftersom vaccinet var slut. Så fint, två dagar räckte det vaccin som de hade annonserat skulle räcka minst tolv dagar. Nytt vaccin skulle ev komma vecka 46. Igår gick jag in flera gånger på deras hemsida för att se om informationen hade uppdaterats, men samma info stod att läsa. Fram till klockan 17 då det plötsligt var möjligt att vaccinera måndag-torsdag 14-19 igen. Vi kastade oss i bilen, nu skulle vi inte missa vår chans att få varsin spruta i armen. Hel i onödan eftersom det var stängt när vi kom fram. På dörren kunde man läsa att vaccinet förmodligen skulle komma tisdag vecka 46. Jaha, bara att vända hem igen och vänta ett dygn. Men idag var det dax, tredje gången gillt brukar det ju heta. Vis av erfarenhet kollade jag nyss deras hemsida och då står det plötsligt att de bara vaccinerar riskgrupper denna vecka. Men vad f-n, kunde de inte ha kommit på det igår då det senast uppdaterade informationen?? Detta liknar ingenting jag tidigare varit med om i informationsväg. Tänk om vi skulle ha åkt ner och satt oss där och väntat idag, baserat på gårdagens information. Då hade vi fått åka hem utan en liten dos virus i armen.

Jag förstår att man måste prioritera riskgrupper eftersom de är just personer med ökad risk för att bli väldigt sjuka av influensan om de smittas. Vad jag då har lite svårt att förstå är hur man förra veckan på flertalet håll i detta avlånga land kunde erbjuda vaccin till kreti och pleti. Varför började man inte då men enbart riskgrupper? Nu har vaccinet tagit slut på många, många ställen i Sverige och långt ifrån alla ur riskgrupperna är vaccinerade. Det ekvationen går inte ihop för mig. Här i Haninge var det till och med så galet att man på BVC inte bara vaccinerade barnen förra veckan utan även deras föräldrar om önskemål fanns. Detta med resultatet att man idag inte har något vaccin att erbjuda de barn som fortfarande inte vaccinerats. Och barn anses ju ska gå före friska vuxna i vaccinordningen. Snyggt jobbat! Verkligen.

Till en början sade man ju att det var väldigt få som ville vaccinera sig, men det kommer säkert att bli så att ju fler som vaccinerar sig och överlever sprutan desto fler ur “tvekargruppen” kommer att våga vaccinera sig. Och hur ska det bli då barnen och de ur riskgrupperna som behöver två doser ska ha sin andra dos om några veckor? Det kommer att bli ett än större kaos än det som redan råder. Då kommer de som redan fått vänta en längre period ha tröttnat på det och ändå måste de sannolikt stå tillbaka för de förstnämnda. När vi ska få våra sprutor är fortfarande oklart, det hinner säkert bli både jul och nyår innan det är vår tur.

spruta

1 kommentar:

  1. Ja, det där med vaccineringen verkar onekligen klantigt planerat. Om de har planerat överhuvudtaget?

    Här är planen att jag ska ringa vårdcentralen och anmäla att jag vill bli vaccinerad men det har inte blivit av eftersom all information vimsas fram och tillbaka. Jonas ska få sitt vaccin på jobbet och bara det är en rolig historia... Han är en av de glada som sitter på förstahandsinfo om svininfluensan eftersom han jobbar på MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) som joxar med hela karusellen. Kan meddela att MSB-anställa ses som viktig personal och ska få förtur men de får räkna med att få vänta till december innan de får sin spruta. Undrar vad "förtur" egentligen innebär?

    //Annika
    www.jonika.nu

    SvaraRadera