måndag 14 februari 2011

Echinococcus multilocularis

Så har det hänt, rävens dvärgbandmask (Echinococcus multilocularis) har påträffats hos en skjuten räv i Uddevallatrakten. Sverige kan alltså inte längre betraktas som fritt från rävens dvärgbandmask och detta är något som är ytterst oroande. Vi har enda sedan gränserna öppnades mot Europa och andra länder i världen haft ett avmaskningskrav för hundar och katter som reser in i Sverige. Detta krav har vi haft just för att vi inte ska få in rävens dvärgbandmask i vårt land, men nu är den alltså ändå här. Och jag tror att vi har alla hundsmugglande idioter att tacka för detta. Med hundsmugglare menar jag inte bara de som köper sig en hund utomlands och smugglar in den utan giltiga papper till vårt land utan också alla medelsvenssons som inte fattar vitsen med att avmaska sin hund och få ett intyg för dyra pengar när tullen ändå inte bryr sig om att kolla pappren. För kollar ingen pappren så kan det ju inte spela någon roll, eller hur? Man avmaskar ju hunden för att få ett papper på det, inte för smittskyddets skull. Precis som man besiktar bilen för att få ett papper på detta och inte för att se till att man har en trafiksäker bil. Ridå!

Vad innebär nu detta för oss svenskar? Nu vet vi ju inte hur denna räv har smittats och vad den har lyckats ställa till med rent smittspridningsmässigt, så frågan kan inte med säkerhet besvaras. Rent teoretiskt kan ju räven ha sprungit ner till Europa, käkat lite gnagare infekterade med dvärgbandmasken, sedan tagit Öresundsbron över till Sverige igen för att därefter bli skjuten i närheten av Uddevalla och vid en obduktion blivit ertappad med sin smitta. Mer sannolikt är väl ändå att räven smittats i Sverige och då betyder det att vi har smittan i vårt land. Och finns smittan i Sverige så har vi mycket att oroa oss för. För rävarna är läget lugnt, de blir inte ens sjuka av parasiten. För hundar och katter är läget också lugnt, inte heller dessa blir sjuka av parasiten. Det är vi människor som ska oroa oss, för det är vi som riskerar att bli mycket allvarligt sjuka om vi blir infekterade av rävens dvärgbandmask, vilket vi med lätthet kan bli om vi får i oss av dvärgbandmaskens ägg. Dessa kan finnas i pälsen på en infekterad individ, t ex Din hund eller katt om den är infekterad och är i ett smittspridande stadie. Vi kan också få i oss dessa ägg genom att äta bär eller svamp som vi plockar i skogen om dessa inte först tillagas på ett sätt som oskadliggör smittämnet. Parasiten skiter blankt i Allemansrätten, finns den i skogen (vilket vi nog kan ställa utom allt rimligt tvivel att den gör åtminstone i Uddevallatrakten) så är denna rätt inskränkt. Eller rätt har Du väl att plocka bären och äta dem råa, dock med risken att Du vid ett senare tillfälle måste genomgå en levertransplantation för att överleva.

echinococcus

För Er som känner att Ni vill veta mer om rävens dvärgbandmask så kan jag rekommendera Statens Veterinärmedicinska Anstalts hemsida. Där finns en massa information om denna parasit, information som angår inte bara oss veterinärer (det är ju som sagt inte djuren som blir sjuka av parasiten) utan alla i vårt samhälle. Låt oss alla hoppas att den aktuella räven sprungit över Öresundsbron på egen hand och inte hann bajsa innan han gick sitt öde tillmötes. Snipp, snapp, snut… sagan är nog tyvärr inte slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar