tisdag 23 februari 2010

Judasfåret

Nu ska jag berätta för Er om en okänd liten krabat på denna jord. Hon är snäll, klok, sansad, omtyckt, öppenhjärtlig, vänlig och en stark ledartyp. Men hon är också en förrädare, hon leder sina likar bakom ljuset och är skyldig till hundratals dödsfall varje år genom sitt agerande. Vem är det jag pratar om? Jo, det är Judasfåret.

Judasfåret är en tacka som arbetar på ett slakteri. Hon är precis som slaktarna anställd i företaget och får sin lön i form av god mat. Alla värnar om Judasfåret, hon är slakteripersonalens lilla kelgris. För hur skulle arbetet fungera utan Judasfåret? När djurtransporten anländer till slakteriet så är fåren ofta tämligen stressade. De står tätt samlade i transportbilen och har inga planer på att kliva ur mörkret och möta den okända, skrämmande miljön utanför. Det är här Judasfåret kommer in i bilden. Hon hälsar sina artfränder med ett lugnt bräkande och hela den skärrade skaran sansar sig. Hon inger ett sådant förtroende att hela flocken lugnt och metodiskt kliver ur transporten och in i slakteriets stallavdelning. De får tillbringa några timmar tillsammans med sin nya ledare, mumsande på lite hö innan de går en säker död tillmötes. Ofta är det Judasfåret som leder dem fram till slakthallen, men där upphör hennes arbete och hon återgår till stallavdelningen där hon kan koppla av en stund innan nästa transport anländer. Så här fortsätter hon, dag ut och dag in. Avundsvärt arbete, eller?

Det finns flera historier om hur slakteripersonalen tagit miste på får och får och lyckats bedöva Judasfåret med eltången. I sista minuten har de sedan insett sitt misstag och Judasfåret har fått vakna upp, förmodligen med viss huvudvärk.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA Precis som vanligt så är fåret på bilden helt oskyldigt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar