fredag 17 juli 2009

Miljöriktig banankaka

Jag sitter här med en kopp kaffe och en bit banankaka och njuter. Och det är inte vilken banankaka som helst, det är en miljöriktig banankaka. Jag är världsbäst på att köpa frukt och grönsaker, de ser ju så goda ut. Men så glömmer jag av att äta upp dem innan de är i stadiet att lämna kylskåpet eller fruktskålen på egen hand. Och då är det ju för sent. Häromdagen satt jag och läste i en föräldratidning (ja, jag prenumererar, man får vara sådan även med andra barnet) och där fanns en artikel om sopor och hur mycket avfall vi svenskar lämnar efter oss varje år. Över ett halvt ton sopor per person och år skapar vi! Skrämmande.... Där stor också att läsa att av 58 kilo inhandlad frukt slängs 15 kilo. Mycket skyldig sneglade jag mot min fruktskål. Där låg tre mycket övermogna bananer. De var till och med beyond övermogna, de var nästan att klassa som halvruttna. Ångesten hoppade på mig som ett lejon på en icke ont anande gnubebis. Naturligtvis borde bananerna ha ätits upp innan de fick ben. Jag borde som en god svensk ha mumsat i mig dem eller som en god mor skurit dem i små bitar till min äldsta dotter (Sean avskyr bananer över allt annat på jorden så han var oskyldig). Vad göra? Glödlampan tändes och så kom jag på att halvruttna bananer passar utmärkt till världens godaste banankaka. Banankaka it was! Och så god den blev. Det verkar som om ju ruttnare bananer, desto godare kaka. Dessutom är det mindre jobb att mosa bananerna om de är så övermogna som möjligt.


Genom artikeln lärde jag mig också att om alla svenskar återvinner sina kapsyler så räcker stålet till 2200 nya personbilar varje år! Ett ganska bra skäl att inte kasta dem i soporna. Här ska återvinnas kapsyler så att det står härliga till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar